Infrapanel méretezése

Egy adott fűtés kiépítésénél, vagy telepítésénél nem elég átlagokat vennünk. Pontosan érdemes utánajárni annak, hogy a mi otthonunkra milyen igényekkel számolhatunk, különben egészen kellemetlen meglepetések érhetnek minket, mikor jön a számla.

A fűtéskorszerűsítés  mindig a tervezéssel kezdődik. Ekkor választjuk ki a szóban forgó lehetőségek közül a számunkra legszimpatikusabbat, majd elkezdünk utánajárni, hogy a mi életünkhöz hogyan tudjuk hozzáigazítani. 

Egyre többen választják az infrafűtést, abból is az infrapanelek alkalmazását, mert egészséges és tiszta fűtési módszer.

Azonban mielőtt az ember bevásárolna, érdemes tájékozódni, hogy otthonunknak mekkora a fűtési energia igénye. Ha nem megfelelően van kiszámolva és telepítve a rendszer, kellemetlen meglepetések érhetnek minket utólag. Az infrapanelek akkor tudnak a megígért módon energiatakarékosan üzemelni, ha helyesen van kiszámolva, hogy milyen típusú ingatlan mekkora helységébe hány W-nak megfelelő panel kerül fel. Nézzünk erre pár példát.

A fűtésigény kiszámolásának módja

Magyarországon egy átlagos hőszigeteléssel ellátott ingatlan energiaigénye fűtés szempontjából 35 W légköbméterenként. Ezt adott esetben úgy tudjuk kiszámolni, egy például 4m x 4m-es, 2,5m-es belmagassággal rendelkező szoba esetében, hogy 4x4=16. 16x2,5x35W = 1400W. Ehhez általában 2 db 500W-os és egy db 400W-os panelt szoktunk javasolni. 

Minden típusú ingatlanra igaz a 35 W/ légköbméter?

Azonban ezzel az adattal érdemes óvatosan bánni és nem készpénznek venni, mivel ez egy Magyarországon mért átlag igény. Nagyon sok tényező befolyásolhatja azt, hogy a mi otthonunk éppen melyik kategóriába sorolható. Milyen anyagból készült a falazat, milyen minőségű hőszigeteléssel van ellátva. Amennyiben a közelmúltban vettük az ingatlant, úgy segítségünkre lehet az energetikai tanúsítvány, azonban a legtöbb esetben ilyennel nem mindenki rendelkezik.

Infrapanel méretezése
Infrapanel méretezése

Energetikai szempontok

Az, hogy egy ház milyen energetikai besorolás alá tartozik, nagymértékben befolyásolja azt, hogy egy lég-köbméterre mennyi Watt igénnyel kell számolnunk. A példa kedvéért nézzünk egy régebbi típusú vályogházat. A vályogból, vagy vert falból készült épületek esetében átlagosan 50 W-al kell számolnunk, míg egy modern, korszerű szigeteléssel ellátott ingatlan esetében ez az érték akár a felére is csökkenhet, vagyis 20-25W-ra. Ezért nem mindegy, hogy milyen az otthonunk hőszigetelése és a nyílászárók állapota is épp ugyanígy, jelentősen befolyásolja a számítások helyességét. 

Helység tulajdonságai

Számolásunk esetén az sem mindegy, hogy milyen használatú helységről van szó, melyet fűteni kívánunk. Egy hálószobában elég a körülbelül 20 fok hőmérséklet, azonban ott, ahol életünk nagy részét töltjük magasabb hőmérséklet jobban esik. Egy dolgozószobában például az ember sokat ül, emiatt nagyobb igény van a melegre, ugyanígy egy kisgyermekes családban a babaszoba kifejezetten magas hőmérsékletű kell legyen, a megszokotthoz képest. 

Az infrapanelek elhelyezése

Az infrapanelek elhelyezése több módon történhet. Felszerelhetők a falra, de akár a mennyezetre is. Miért jó ez? Lássuk csak. Egy panel átlagos működési hőmérséklete körülbelül 100 Celsius fok. Ha nem tudjuk úgy a falra helyezni, hogy az biztonságos legyen, balesetveszélyes lehet, főleg, ha háziállat, vagy kisgyermek van a családban. Ilyenkor bizony jól jön az, hogy a mennyezetre is felszerelhetők. Egy nagyobb helység esetében pedig úgy érdemes a paneleket felhelyezni, hogy azok egyforma távolságra egymástól, egyenletesen legyenek képeset a hőt sugározni. 

Ugyanakkor azt is meg kell említenünk, hogy ha csak kiegészítő fűtés gyanánt kívánjuk az infrapanneleket telepíteni, úgy a korábban említett adatoknak elég a felével számolni, vagyis a példaként számolt szobába elég 700W-nak megfelelő panel, és elhelyezés szempontjából is az igényt érdemes figyelembe venni.

Az infrapanelek elhelyezése
Fűtéskorszerűsítés napelemmel

Fűtéskorszerűsítés napelemmel

Bármilyen alaposan is számoljuk ki otthonunk fűtési energia igényét, ettől függetlenül azt azért érdemes elmondanunk, hogy az elektromos árammal való fűtés még így is lehet drágább, mint a gázfűtés. Viszont az is igaz, hogy az elektromos fűtési lehetőségekhez képest akár 40%-al olcsóbb. Azonban lehet akár ingyenes is, mivel ha napelemről működik, akkor pár éven belül teljesen ingyen fűtés áll a rendelkezésünkre. Szerencsére a korszerű technológiák már lehetővé teszik, hogy effektíve kisebb beruházással napelem rendszert telepítsünk, mellyel ez lehetséges. 

Amennyiben napelem rendszert szeretne elektromos fűtés céljából, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy személyre szabott kedvező ajánlatunkat el tudjuk készíteni az Ön igényeihez igazítva.

Napelem rendszert szeretne?
Ingyenes helyszíni felméréssel segítünk!

Segítünk meghatározni céljait.

Mire szeretné használni a napelemeket? A villanyszámlák terhétől szeretne megválni, vagy többet, nagyobbat is tervez? Energetikai tanácsadás, napelem méretezés, megtérülések - segítünk.

Elmondjuk, mire van lehetősége.

Alkalmas az Ön otthona a fotovoltaikus rendszerek telepítésére? Jó a tájolása, a tető dőlésszöge? Nem vet rá semmi árnyékot? Megválaszoljuk a kérdéseit mielőtt döntést hozna.

Elkezdjük tervezni a rendszer helyét.

Megkeressük, hogyan lehet a vezetékeket, kábeleket, az invertert és minden a rendszerhez tartozó berendezést úgy elhelyezni, hogy az kellően védve legyen, és egyben a ház esztétikai értékét se befolyásolja.

Minden kérdésére választ adunk.

Ha érez még bármiféle bizonytalanságot a napelem rendszerekkel kapcsolatban, bátran kérdezhet tőlünk, hiszen azért megyünk el Önhöz, hogy átfogó képet kaphasson a napelem rendszerekről.


Kérje ingyenes felmérésünket!

Sok a bizonytalanság? Mi segítünk eloszlatni kétségeit, munkatársaink garantáltan tudnak válaszolni felmerülő kérdéseire.

Csak a legjobb termékekkel dolgozunk.

A napelemknél különösen fontos, hogy milyen minőséggel dolgozunk, mert az elkészített rendszereknek 20-30 évig önműködőknek kell lenniük. Ezért csak a legjobb minőségű napelemeket, invertereket és tartószerkezeteket használjuk. A legnagyobb nevekkel állunk kapcsolatban a napelemes technológia iparágában, mint a SHARP, Solar Edge, SMA vagy a Fronius.