Infrafűtés hátrányai

Mindenhol arról lehet olvasni, hogy az amúgy méltán népszerű infrafűtés mennyire jótékony és milyen előnyei vannak az otthonunkra és a testünkre is. Azonban kevés szó esik általában a hátrányairól, pedig egy rendszer kiválasztása esetén az is fontos.

Eddig az infrafűtés előnyeiről szóltunk többet, most azonban vegyük számításba a hátrányait is, hiszen tökéletes rendszer nincs. Ha olyan fűtésre vágyunk, amely a lakásban észrevétlen megbújik, akkor nem biztos, hogy ezt a módszert érdemes választanunk.

Egy infrapanelt nehéz lenne eldugni a sarokban, ugyanis meglehetősen nagy kialakítása van.

Ha valaki olyan fűtést szeretne, ami nem látható, akkor bizony nem az infrapanel a legjobb választás, hiszen oldalfalra és mennyezetre lehet helyezni, nem építhető burkolat alá. Nem kezelhető festékkel a felülete, így a kiválasztott modellt elég sokáig fogjuk nézegetni, főleg magas minőségű gyártmány esetén, márpedig miért vennénk gyengébb minőségűt? Hisz az infrapanelek valószínűleg sokáig fognak működni, érdemes eldönteni, hogy meg tudunk-e barátkozni az állandó látványával, bár tapasztalataink alapján ez nem zavaró egyáltalán.

Hogyan működik az infrafűtés?

Az infrafűtés a Nap sugarait utánozza, csak az infravörös sugarakat fény nélkül adja le, csupán hőforrásként. Előbb hat a környezetre, és a testekre, mint a levegőre, ami pozitív tulajdonsága, azonban ez megközelítés kérdése, mivel egy családon belül nem biztos, hogy mindenkinek egyforma a hőigénye.

Nem veszélyesek az infrasugarak?

Szerencsére azt biztonsággal kijelenthetjük, hogy az infrafűtésnek nincsenek a szervezetre káros hatásai. Hasonló hatást gyakorol, mint a természetes napfény, csak látható fény nélkül, mindössze a hőt sugározza. Tulajdonképpen egy más frekvenciájú elektromágneses hullámhossz. Elég régóta eredményesen alkalmazzák az egészségügy területén is, például inkubátorok fűtésére, így biztosak lehetünk benne, hogy káros hatásai nincsenek. 

Infrafűtés hátrányai
Infrafűtés hátrányai

Az infrafűtés hátrányai

Egyik hátrányuk, hogy termosztát, vagy időkapcsoló nélkül nem szabályozhatók. Ezek beszereléséhez szakemberre van szükség, mint ahogyan ahhoz is, hogy elosztási szempontból hova érdemes tenni és mennyit belőlük. Egy nagyobb helység fűtésére például célszerű több kisebb teljesítményű panelt felszerelni, mely azért kedvező áruk ellenére is költséges lehet. Másik hátránya lehet, hogy közel 100 Celsius fokos a felülete működés közben (infrapanelek esetében), ha olyan helyre tudjuk szerelni, ahol háziállat, vagy kisgyermek elérheti, akkor balesetveszélyes lehet. Bár szerencsére mennyezetre is szerelhetők, emiatt ez azért nagy mértékben kiküszöbölhető.

Nagy belmagasság esetén nem ajánlott

A nagyobb belmagasságú lakások esetében nem a legjobb választás, hiszen minél nagyobb a befűtendő légtér, annál nagyobb teljesítmény, vagyis annál több panel felszerelése szükséges, úgy meg már nem a leggazdaságosabb fűtési forma. Ugyanakkor az is tény, hogy karbantartást nem igényel és egyszer kell megvenni. 

Hálózatról üzemelve nem az olcsó fűtést képviseli

Összességében a tapasztalatokat vizsgálva meg kell állapítanunk, hogy nem a legolcsóbb fűtések közé tartozik infrával fűteni. Egy megbízhatóan kiépített gázos fűtésrendszer olcsóbb fűtés lehetőségét nyújtja, így nem biztos, hogy a meglévő rendszert érdemes lecserélni rá, azonban sok esetben eredményesen alkalmazható olyan helyeken, ahol a gáz nem elérhető. Az is tény, hogy egy komplett gázfűtés kiépítése speciális kéménnyel együtt akár háromszorosába is kerülhet, mint egy infrafűtés kiépítése, ráadásul előbbi évenkénti karbantartást is igényel.

Ugyanakkor, ha napelem telepítésén gondolkozunk, akkor viszont érdemes megfontolni, mivel ez esetben ezzel a kockázattal nem kell számolnunk. Egyszeri befektetéssel pár éven belül megtérül az ára és utána nem kell érte fizetni.

Infrafűtés hátrányai
Infrafűtés hátrányai

Hőveszteség

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy főleg az ingatlan nyílászárói befolyásolják legfőképp az energetikai hatékonyságot. Pedig a szigetelés nélküli falak esetenként sokkal nagyobb hőveszteséget tudnak generálni, mint az ablakok maguk, ha nem jól szigeteltek. Ugyanakkor az is igaz, hogy egy nem jól záródó ablak, vagy nem megfelelő mértékben szigetelt fal is közel egyforma mértékű energiaveszteség forrása lehet, mivel a falfelületek nagyok, és kívülről folyamatosan hűlnek, míg a rosszul záró ablakokkal szintén sok hőt veszítünk. Mivel az infra a falakat is melegíti, így előnye a többi rendszerrel szemben, hogy a falakon távozó hő akár 20 %-al csökkenhet. 

Ezek ismeretében mindenki maga dönti el, hogy neki a hátrányai mérlegelésével nyújt-e annyit, hogy az előnyeire való tekintettel ezt a fűtési formát válassza. Amennyiben nem biztos magában, de foglalkoztatja a kérdés, úgy vegye fel velünk a kapcsolatot és szívesen tájékoztatjuk, hogy az Ön ingatlanába melyik elektromos fűtést javasoljuk a leginkább.

Napelem rendszert szeretne?
Ingyenes helyszíni felméréssel segítünk!

Segítünk meghatározni céljait.

Mire szeretné használni a napelemeket? A villanyszámlák terhétől szeretne megválni, vagy többet, nagyobbat is tervez? Energetikai tanácsadás, napelem méretezés, megtérülések - segítünk.

Elmondjuk, mire van lehetősége.

Alkalmas az Ön otthona a fotovoltaikus rendszerek telepítésére? Jó a tájolása, a tető dőlésszöge? Nem vet rá semmi árnyékot? Megválaszoljuk a kérdéseit mielőtt döntést hozna.

Elkezdjük tervezni a rendszer helyét.

Megkeressük, hogyan lehet a vezetékeket, kábeleket, az invertert és minden a rendszerhez tartozó berendezést úgy elhelyezni, hogy az kellően védve legyen, és egyben a ház esztétikai értékét se befolyásolja.

Minden kérdésére választ adunk.

Ha érez még bármiféle bizonytalanságot a napelem rendszerekkel kapcsolatban, bátran kérdezhet tőlünk, hiszen azért megyünk el Önhöz, hogy átfogó képet kaphasson a napelem rendszerekről.


Kérje ingyenes felmérésünket!

Sok a bizonytalanság? Mi segítünk eloszlatni kétségeit, munkatársaink garantáltan tudnak válaszolni felmerülő kérdéseire.

Csak a legjobb termékekkel dolgozunk.

A napelemknél különösen fontos, hogy milyen minőséggel dolgozunk, mert az elkészített rendszereknek 20-30 évig önműködőknek kell lenniük. Ezért csak a legjobb minőségű napelemeket, invertereket és tartószerkezeteket használjuk. A legnagyobb nevekkel állunk kapcsolatban a napelemes technológia iparágában, mint a SHARP, Solar Edge, SMA vagy a Fronius.