Infrafűtés fogyasztása

Mielőtt az ember kiválaszt egy sok-sok évre szóló fűtésrendszert, szeret utánajárni, milyen előnyei, hátrányai vannak a szimpatikus fűtés típusnak, valamint annak is, hogy nagyjából mire számíthat, a leendő fogyasztás terén.

Már az elején érdemes leszögeznünk, hogy az infrafűtés nem olcsóbb, mint a gázzal való, vagy a vegyes tüzelésű típusok. Nem áll szándékunkban senkit félrevezetni ezzel kapcsolatban, mert semmi értelme. Vannak azonban olyan helyek, ahol nincs lehetőség csak árammal fűteni, ez esetben tényleg elég gazdaságosnak minősül, pláne, hogy maga a rendszer kiépítése is lényegesen olcsóbb, mint egy korszerű gázfűtés rendszernek, mely speciális kéményt és kondenzációs kazánt igényel.

Ha viszont fűtési rendszert kell kiépítenünk, akkor igenis megéri megfontolni, mert olcsón kiépíthető más rendszerekhez képest.

Bár havi bontásban nem olcsóbb, azonban mind a telepítése, mind a többi típusú rendszer karbantartási költségei terén jobban járhatunk anyagilag. Ugyanakkor a hagyományos elektromos fűtésre alkalmas panelekkel ellentétben az infrapanelek kimagaslóan energiatakarékos működésre képesek, ezért választják sokan. Más jellegű elektromos fűtésekhez képest akár 40%-al gazdaságosabban lehet vele fűteni, ha az ember kizárólag infrával fűt, ez azért nem annyira rossz mutató.

Mi az az energetikai besorolás?

Az épületeket az alapján sorolják különböző energetikai besorolás alá, hogy egy egy évben mennyi a nettó hőigényük. Egy pontos besorolás nagyjából 5%-os pontossággal képes meghatározni egy teljes évre vonatkozó fűtési költségünket, amivel azért nem árt számolni. 

Otthonunk besorolása mit befolyásol fűtés terén?

Hiába számoljuk ki, mekkora teljesítményű infrafűtésre van szükségünk otthonunkba, vagy az egyes helységekbe, ha nem vesszük figyelembe az energetikai és hővesztési tényezőket, akkor bizony pórul is járhatunk. Kiszámoljuk, hogy egy szobába például elég 1500W teljesítmény, a mérete alapján. Azzal azonban nem számolunk, hogy ha mondjuk az ablak nem jól zár, akkor a termosztátról üzemelő infrafűtés elég sokat fog dolgozni azért, hogy az adott hőmérsékletet megtartsa, aztán mikor kézhez kapjuk a számlát, kellemetlen csalódás érhet minket. Ez természetesen minden termosztát vezérlésű fűtésre éppúgy igaz.

Infrafűtés fogyasztása
Infrafűtés fogyasztása

Az infrafűtést befolyásoló tényezők

Az infrafűtés eredményességét az előbb említett energetikai és szigetelés tényezők nagymértékben befolyásolni képesek, azonban ez minden fűtésre igaz, hisz egy rendes szigetelés nélküli ingatlanban többnyire az utcát fűtjük és ez egyik módszerrel sem olcsó mulatság. Ugyanakkor az infra, mivel elsősorban a tárgyakra (bútorok, falak, testek) hat, így azok száma és anyaga is befolyásolhat némiképp, azonban az átlagos háztartásokban többnyire hő tárolására és közvetítésére alkalmas berendezések találhatók.

Engedély és gázterv nélkül

Míg más fűtési típusokat engedélyeztetni kell, az infrafűtést nem. Sokat nyerünk, ha ezt e módszert választjuk, mert anyagilag és időben is nagy segítség. Itt azért elég sokat spórolunk és mivel karbantartást sem igényel a rendszer, hosszabb távon hiába kerül körülbelül 20 %-al többe, mint a legkorszerűbb gázfűtés, ha egyéb költségeket viszont meg tudunk spórolni, anyagilag ugyanott vagyunk.

Hol veszít hőt otthonunk?

Sokan gondolják, hogy kizárólag csak az ablakok és a nyílászárók felelősek otthonunk hőveszteségeiért, pedig ez nem így van. Az otthonunkból elillanó hő eloszlása nagyjából úgy néz ki, hogy a falak vezetik el a hőmennyiség több mint felét. Meglepő adat, de így van. A padló és a födémszerkezetek is egyharmad mennyiségű hőt képesek elszipolyozni, megfelelő szigetelés hiányában. 

Ezzel szemben egy átlagos nyílászáró mindössze körülbelül 15%, rosszabb állapot esetében is maximum 20% körüli hőveszteségért felelhet, ami töredéke annak, ami egy nem megfelelően szigetelt fal esetében akár 60%-os értéket is mutathat. Infrafűtés esetén kisebb mértékben kell számolnunk a falakon át távozó hővel, mivel ez a fűtési technika a falakat is melegen tartja, nem pedig a lakás levegője által melegszik fel fokozatosan.

Infrafűtés fogyasztása
Infrafűtés fogyasztása

Ingyenes fűtés, többé nem álom

Mindent összegezve kijelenthetjük, hogy az infrafűtés körülbelül 20-25%-al drágább, mint egy korszerű gázfűtés, jól szigetelt ingatlan esetében, de akár 40%-al olcsóbb, mint a többi elektromos fűtési típus. Azt se felejtsük el, hogy ezt az értéket egy jól szigetelt kedvező energetikai besorolással rendelkező ingatlan esetén állítjuk szembe egymással. Ha elavult fűtésrendszert kell korszerűsíteni, akkor hosszú távon jobban járunk az infrafűtéssel, mivel nem igényel átépítést, sem pedig karbantartást, ezekkel pedig sokat spórolunk. Van azonban mód ingyen is fűteni, ami a gázos fűtés esetében szóba sem jöhetne. 

Ha ugyanis annyi pénzt szánunk a beruházásra, amennyibe egy korszerűsítés lenne egy gázfűtés esetében, körülbelül költenénk annyit, amennyiből már egy napelemes infrafűtés kivitelezhető, ez utóbbi esetben pedig pár éven belül teljesen költségmentesen tudunk fűteni majd, karbantartás és szénmonoxid mérgezés kockázata nélkül.

Napelem rendszert szeretne?
Ingyenes helyszíni felméréssel segítünk!

Segítünk meghatározni céljait.

Mire szeretné használni a napelemeket? A villanyszámlák terhétől szeretne megválni, vagy többet, nagyobbat is tervez? Energetikai tanácsadás, napelem méretezés, megtérülések - segítünk.

Elmondjuk, mire van lehetősége.

Alkalmas az Ön otthona a fotovoltaikus rendszerek telepítésére? Jó a tájolása, a tető dőlésszöge? Nem vet rá semmi árnyékot? Megválaszoljuk a kérdéseit mielőtt döntést hozna.

Elkezdjük tervezni a rendszer helyét.

Megkeressük, hogyan lehet a vezetékeket, kábeleket, az invertert és minden a rendszerhez tartozó berendezést úgy elhelyezni, hogy az kellően védve legyen, és egyben a ház esztétikai értékét se befolyásolja.

Minden kérdésére választ adunk.

Ha érez még bármiféle bizonytalanságot a napelem rendszerekkel kapcsolatban, bátran kérdezhet tőlünk, hiszen azért megyünk el Önhöz, hogy átfogó képet kaphasson a napelem rendszerekről.


Kérje ingyenes felmérésünket!

Sok a bizonytalanság? Mi segítünk eloszlatni kétségeit, munkatársaink garantáltan tudnak válaszolni felmerülő kérdéseire.

Csak a legjobb termékekkel dolgozunk.

A napelemknél különösen fontos, hogy milyen minőséggel dolgozunk, mert az elkészített rendszereknek 20-30 évig önműködőknek kell lenniük. Ezért csak a legjobb minőségű napelemeket, invertereket és tartószerkezeteket használjuk. A legnagyobb nevekkel állunk kapcsolatban a napelemes technológia iparágában, mint a SHARP, Solar Edge, SMA vagy a Fronius.