Hogyan működik az infrafűtés?

Az alábbi cikkben megpróbáljuk érthető módon tisztába tenni az infrafűtés működési elvét, valamint az azt érintő tévhitekkel is foglalkozunk. Egyre népszerűbb az infra, mint fűtési technika, azonban azt már kevesebben tudják, miben más.

Az infrafűtés nagyon divatos fűtési forma lett az elmúlt években. Sokan dicsérik, esküsznek rá, rengeteg oldalon olvasni, hogy mennyire jó módszer, azonban ritkán olvashatunk arról, hogy valójában hogyan működik. Infravörös sugárzásról elég széles spektrum esetén beszélhetünk, de az infrafűtés csak a távoli infravörös tartományban lehetséges.

Az infrafűtés egy tiszta sugárzó hő, mely az infravörös sugárzásnak a távoli tartományában adja át a sugárzást, vagyis a hőt.

Hogyan történik mindez, milyen anyagokat használnak fel ehhez és milyen elven történik maga a fűtési folyamat. Miért hatékonyabb, miért érezzük az infra általi meleget sokkal kellemesebbnek? Sokszor a Nap sugaraihoz hasonlítjuk az infrafűtést, de valószínűleg mindenki tisztában van azzal, hogy egy távoli égitest sugarait nem tudjuk mesterségesen előállítani, majd azt ténylegesen az otthonainkba szerelni. 

Graphite-al a melegért?

Na, azért nem elég egy szép sima papírra megrajzolni az áhított meleget.Azonban az infrapanelek jelentős része a graphite ellenállására alapozott fűtőbetéttel van szerelve. Működési elve, hogy a két oldalán nagy tisztaságú vezető található, ez általában réz-nikkel. A két réteg között húzódik maga, a graphite fűtőbetét. Ez a réteg a két oldalról érkező elektromosság hatására, az ellenállás hatására hőt termel és azt az infravörös tartományban képes leadni.

Miért tartózkodjunk az olcsó infrapanektől?

Pár évvel ezelőttig ezt a graphite réteget manuálisan vitték fel a felületekre, ennek következtében nem voltak képesen egyenletes hőleadási elosztásra. Ettől fogva az élettartamuk is rövidebb. Azok a gyártók, akik odafigyelnek a részletekre és céljuk a minőség gyártása, már a korszerű technológiával rögzítik ezt a réteget, mely ezáltal akár 40-50 évig megbízhatóan képes lesz üzemelni. Sajnos azonban sokan kínálnak olcsóbb készülékeket és nehéz eligazodni, melyik márkák közül válasszunk. Érdemes azt figyelni, mennyi garancia elérhető a készülékre, mert ez általában sokat elárul.

Hogyan működik az infrafűtés?
Hogyan működik az infrafűtés?

Mit jelent a passzív hőtárolás?

A passzív hőtároló anyagok azok, melyek nem fűtenek, csak tárolják a hőt. Egy más típusú fűtés esetében a helység levegője melegszik fel, majd az adja át a hőt a tárgyaknak és testeknek. Azért is hűl ki gyorsan, mert a tárgyak és a falak nem elég melegek, azok hűtik vissza a levegő hőmérsékletét, kiegyenlítési alapon. Infrafűtés esetén az infra tartományban leadott hő először a tárgyakra, testekre hat, majd ezek melegítik fel a levegőt, emiatt az később is veszíti el a hőmérsékletet, mert ami elvonná azt, helyette inkább passzív hőtárolóként funkcionál.

Akkor a bútor fűt, vagy az infra?

Nem lesznek a bútorok melegebbek, mint a levegő, mivel a felvett hő kiegyenlítődik. A zárt térben folyamatos hőkiegyenlítődés zajlik, ezért is hűl le fűtés nélkül minden nap a lakásunk. A technika lényege abban rejlik, hogy a bútorokat és a falakat is szobahőmérsékletre melegíti az infra, ezáltal egyszerre gyorsabban melegít, de lassabban is hűl ki.

Az infra élettani hatásai

Az infrafűtés egészséges, de mitől az? Nem egy csodaszer ez sem, mint ahogyan más se, viszont tényleg kedvező élettani hatásai vannak a szervezetre. Ez azonban elsősorban a komfortérzetre értendő. Nem úgy kell értelmezni a kedvező hatását, hogy a beteg ember egyszer csak meggyógyul. Az infra a szervezetünkre éppúgy hatással van, mint a tárgyakra. A mi testünk is egy tárgy, az ő szempontjából. Ha infrával fűtünk, akkor hamarabb érezzük testünkben a meleget, minthogy a levegő elérné a kívánt hőmérsékletet.

A legkedvezőbb választás az allergiások és asztmások számára, hiszen egyáltalán nem keveri a port, emiatt jelentősen javítja az életminőséget. Ezek miatt a kedvező tulajdonságok miatt régóta alkalmazzák egészségügyi területeken, mint például inkubátoroknál is. 

Hogyan működik az infrafűtés?
Hogyan működik az infrafűtés?

Egyre többen választják

Egy átlagos családiház vagy lakás esetében is jelentős költséggel jár kiépíteni egy gépparkot, vagy egy gépészeti helységet. Ezek a megoldások különféle rendszerek kialakítását igénylik, melyek időnként karbantartásra szorulnak. A másik oka népszerűségének, hogy egy központi fűtés esetén a meghibásodás az egész otthont érinti, azonban az infrafűtés esetében egyrészt maga a meghibásodás szinte kizárt, másrészt pedig ha mégis bekövetkezik, akkor is csak egy helység marad fűtés nélkül. Nagyobb helységek esetében is csak részleges fűtés eshet ki, mivel ott általában több panel van felszerelve.

A másik oka, hogy sokan választják, a fogyasztási paramétere. Rendkívül gazdaságosan és energiatakarékosan üzemeltethető, ráadásul napelemmel is működhet, ebben az esetben pedig akár ingyenesen is van lehetőség fűteni vele.

Napelem rendszert szeretne?
Ingyenes helyszíni felméréssel segítünk!

Segítünk meghatározni céljait.

Mire szeretné használni a napelemeket? A villanyszámlák terhétől szeretne megválni, vagy többet, nagyobbat is tervez? Energetikai tanácsadás, napelem méretezés, megtérülések - segítünk.

Elmondjuk, mire van lehetősége.

Alkalmas az Ön otthona a fotovoltaikus rendszerek telepítésére? Jó a tájolása, a tető dőlésszöge? Nem vet rá semmi árnyékot? Megválaszoljuk a kérdéseit mielőtt döntést hozna.

Elkezdjük tervezni a rendszer helyét.

Megkeressük, hogyan lehet a vezetékeket, kábeleket, az invertert és minden a rendszerhez tartozó berendezést úgy elhelyezni, hogy az kellően védve legyen, és egyben a ház esztétikai értékét se befolyásolja.

Minden kérdésére választ adunk.

Ha érez még bármiféle bizonytalanságot a napelem rendszerekkel kapcsolatban, bátran kérdezhet tőlünk, hiszen azért megyünk el Önhöz, hogy átfogó képet kaphasson a napelem rendszerekről.


Kérje ingyenes felmérésünket!

Sok a bizonytalanság? Mi segítünk eloszlatni kétségeit, munkatársaink garantáltan tudnak válaszolni felmerülő kérdéseire.

Csak a legjobb termékekkel dolgozunk.

A napelemknél különösen fontos, hogy milyen minőséggel dolgozunk, mert az elkészített rendszereknek 20-30 évig önműködőknek kell lenniük. Ezért csak a legjobb minőségű napelemeket, invertereket és tartószerkezeteket használjuk. A legnagyobb nevekkel állunk kapcsolatban a napelemes technológia iparágában, mint a SHARP, Solar Edge, SMA vagy a Fronius.